top of page
  • Forfatterens bildeElisabeth Henriksson

| Kålfamilien & østrogenbalansen |

Er du glad i kål? Eller blir du skeptisk når du hør noen nevne kål? De fleste tenker på fårikål (lamm og hodekål) som de fleste nordmenn liker om høsten. I forskjellige yrker kaller man hverandre dessverre for kålhoden når man er skuffet over hverandres insats. I denne morderne tid burde vi ikke kalle hverandre for slike ting siden det er rene herskerteknikken. Men å andre siden vet ikke alle at kål er jo sunnheten selv og at du egentlig kaller noen for sunthode! Det er jo faktiskt possitivt. Kanskje vi bare skal glemme slike uttalelser og prøve å ta innover oss den sunnheten kål leverer.Hva er det som er så gunstig med Kål? Jo, kål er med på å balansere våre hormoner, spesielt brokkoli dette gjennom at brokkoli er med på å bryte ned østrogen. Visste du at østrogen også finnes i tre typer; østradiol, østriol og østron? Videre bør man vite at østrogen må kunne brytes ned når det er brukt i kroppen. De skal brytes ned til østrogenmetabolitter som siden blir tatt med ut fra kroppen. Idag vil jeg legge fokus på østronmetabolit kalt 2 hydroxyestrone (2-OHE1) og 16 alfha hydroxyestrone (16-αOHE1). Disse to er i balanse kalt 2:16 østrogen ration.

Denne balansen burde fler lære ut om i ernæringsbransjen fordi det vil påvirke en masse tilstander spesielt de med hormonelle plager. Mange vet ikke heller at de kan være med på å påvirke disse tilstandene med sitt kosthold. Det er også mulig å få kartlagt disse med den danske labben Nordic labs som tar de beste hormontestene i verden.


Forskning viser at metabolitttypen 2-OHE1 skal roe ned østrogenets påvirkning på celler mens 16-αOHE1 er med på å stimulere cellevekst. Den siste typen er assosiert med genetisk celleskade og noen studier visser at den typen er høy i tilfeller av brystkreft når man jevnfører med friske individer.

Studien “A Dietary Strategy to Reduce Breast Cancer Risk,” Dr. Jay Fowke har visst at inntak av brokkoli forandret 2: 16 balansen positivt i eldre kvinner. Det daglige inntaket var 500 gram eller 2 mål kål per dag.


Sammenfatningsvis er brokkoli med på å støtte kroppens avfallshantering av østrogen. Spiser du mer brokkoli tar du ut kroppens søppel som er viktig for å holde kroppen sunn.Hva hvis jeg ikke liker brokkoli eller kål generellt?

Det var kjedelig. Har du prøvd alle typer? Denne familien består av 375 typer typer grønnsaker. De er bland annet blomkål, grønnkål, reddiker, ruccola, engelsk karse, rosenkål, hodekål, brokkoli, kålrabbi, bladkål og senapsblader. Alle er ikke like sunne som brokkoli men det er gode alternativer og kanskje du må koke og krydde dem for at du skal like dem.


Mer om brokkoli

Brokkoli inneholder også stoffet sulforaphane som er forsket mye på. Det er funnet å påvirke tillfeller av kreft, autisme, schizofreni og mer. Stoffet skal øke kroppens nedbrytningen av østrogen. Sulforaphane skal også støtte kroppens kamp mot oksidativ stress som er assosiert med aldring og diabetes.


Noen mener at kålfamilien i store mengder påvirker vårt stoffskifte. Brokkoli skal inneholde

glucosinolater som skal konkurrere bort opptaket til jod. Jod er kjempeviktig for vårt stoffskifte men er det rejelt?. Noen studier jeg har lest mener at det er vitktig å tenke på moderate mengder. Andre studier at det kreves meget store doser kål for å påvirke vårt stoffskifte negativt. Det er alltid motsigende studier der ute. Derfor kan det være lurt å spise kålfamilien kokt eller dampet. Kan også være lurt å spise jodrike matvarer om morgen/lunsj mens du inntar kålfamilien om kvelden for å være sikker.


Ha en fin kveld videre!

Elisabeth


Siste innlegg

Se alle

Comentarios


Bli kunde hos meg idag og start din helsereise!

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

Øvre storgate -6, 3018 Drammen   post@elizaklinikken.com   Mobil 451 06 044

bottom of page