top of page

Funksjonelle avføringsprøver
fremtidens medisin?!

Jeg har vært involvert i arbeid med funksjonelle avføringsprøver siden slutten av 2016. Mange reagerer med en liten nese-rynking eller en mild latter når jeg tar opp dette emnet. Men realiteten er at dette nå er den mest avanserte og optimale metoden for å analysere din helse. Det er også en del mennesker som kanskje tror at dette ikke er noe nytt, da de muligens allerede har tatt en avføringsprøve gjennom det offentlige helsevesenet. Imidlertid er sannheten at dette er en helt annerledes type prøve. Det er som å undersøke enten en liten leilighet eller en stor skyskraper med mange leiligheter. I dette tilfellet er avføringsprøven sammenlignbar med skyskraperen. Du får virkelig det du betaler for!

stool2.png

Hva er en avføringsprøve?

Det er et bredt utvalg av ulike avføringsprøver tilgjengelig fra forskjellige land. En variant jeg har benyttet mye er GI Effect. GI-MAP eller GI360. Denne prøven gir deg en omfattende rapport på rundt 13-20 sider.

 

Hovedpunktene den dekker inkluderer betennelse, hormonbalanse, nedbrytning av mat, omsetning av både makro- og mikronæringsstoffer, tilstanden til tarmens bakterieflora med både gunstige, nøytrale og skadelige bakterier. Prøven avslører også tilstedeværelsen av eventuelle inntrengere eller patogener i tarmen, som for eksempel parasitter, amøber, ormer, skadelige bakterier, gjærsopp eller virus. 

gi effec.png

Dette er en typisk GI effect avføringsprøve som viser ulike områder pasienten trenger å jobbe med.

Akkurat som i trafikken gjelder stoppfarger som grønn, gul og rød. I dette tilfellet trenger pasienten å jobbe med en dysbiose. 

Ved hvilke sykdommer kan det være hensiktsmessig å ta en funksjonell avføringsprøve?

En funksjonell avføringsprøve kan være nyttig for alle som ønsker å optimalisere sin helse, men den spesielt anbefales for de som har større helseutfordringer og ønsker en grundig kartlegging av sin helsestatus.

Endometriose og tarmproblemer

Forskning har avdekket en betydelig sammenheng mellom dårlig tarmhelse og utvikling av endometriose. Som terapeut ser jeg en mulig sammenheng mellom disse to tilstandene, da de er nærmeste naboer og tilsynelatende påvirker hverandre kontinuerlig. Om du ønsker å lære mer, kan du lese artikkelen jeg har skrevet om endometriose og dens kobling til irritabel tarm-syndrom (IBS).

PCOS og tarmproblemer

Forskning indikerer også en sammenheng mellom svekket tarmhelse og utvikling av polycystisk ovariesyndrom (PCOS) samt dets tilknyttede symptomer.

Ulcerøs kolitt og Morbus Crohn

En omfattende mengde studier peker på at personer med ulcerøs kolitt ofte har en overvekst av skadelige bakterier i tarmen, som igjen bidrar til økt betennelse i tarmsystemet gjennom stoffer som LPS og endotoksiner. I tillegg er det vanlig å finne betennelse i tarmen som er karakteristisk for disse spesifikke pasientgruppene.

stotl.png

Hvordan bestiller jeg en funksjonell avføringsprøve?

Jeg reserverer/bestiller gjerne en prøve for deg etter en konsultasjonstime hos meg. Enkelt book en time på nettsiden nimo.no, hvor mitt kontor nå er plassert. Vanligvis tar det omtrent 14-30 dager å motta resultatene. Vi vil diskutere svarene under konsultasjonen og utvikle en plan basert på funnene. Prisen for disse prøvene varierer fra 4000 til 5500 kroner per prøve.

Vi har også introdusert en ny serie av avføringsprøver kalt GI360, som er litt mer kostnadseffektive. 

For ytterligere assistanse kan du kontakte meg på elisabeth@nimo.no, eller du kan gjerne bruke denne offentlige plattformen for mer hjelp.

Vennlig hilsen, Elisabeth

bottom of page