top of page

SIBO- bakteriell overvekst i tynntarmen

SIBO er en vel dokumentert, men lite kjent forstyrrelse i tynntarmen, og den kan være årsaken til uforklarlige mage- og tarmproblemer. Enkelte studier hevder at så mange som 84% av de som lider av irritabel tarm-syndrom (IBS) også har SIBO. SIBO står for "Small Intestine Bacterial Overgrowth" – dette refererer til en bakteriell overvekst i tynntarmen.

SIBO er en tilstand der bakterier fra tykktarmen beveger seg opp i tynntarmen som et resultat av tarminnhold som refluks. Forskere mener at tynntarmen normalt sett bør inneholde en lav mengde bakterier, mens hoveddelen av bakteriene hører hjemme i tykktarmen. Når bakteriene fra tykktarmen beveger seg oppover i tynntarmen, begynner de å fermentere kostfiber og matrester, som igjen fører til dannelse av gass.

Forskere er av den oppfatning at tynntarmen vanligvis skal være flat og sammenklemt, og at bare små mengder flytende mat skal passere gjennom den. Gassdannelsen i tynntarmen som følge av SIBO kan forårsake oppblåsthet og magesmerter.

Vanlige symptomer ved SIBO 

1. Unormalt mye flatulens/gass
2. Oppblåst
3. Diarré
4. Magesmerter/kramper
5. Forstoppelse
6. Irritabel tarm diagnose
7. Matoverfølsomhet mot f.eks. gluten,
kasein, laktose, fruktose
8. B12 mangel, eller mangel på andre
vitaminer og mineraler
9. Nedsatt fettopptak (fettmalabsorpsjon)

Konsekvenser av SIBO

SIBO har en innvirkning som resulterer i redusert fordøyelse og lavere opptak av næringsstoffer, samt økt produksjon av hydrogen- og/eller metangass som en følge av fermenteringsprosesser.

Mellom 50-80 % av personer som lider av irritabel tarmsyndrom (IBS) har SIBO som enten den eneste årsaken eller en medvirkende faktor til deres symptomer. Med tanke på at rundt 20% av befolkningen har IBS, betyr dette at minst én av fem nordmenn kan lide av SIBO.

 

Det har også blitt observert at SIBO forekommer oftere ved tilstander som Crohns sykdom og Ulcerøs kolitt, samt ved en rekke sykdommer som normalt ikke assosieres med tarmlidelser, inkludert leddgikt (reumatoid artritt), hypotyreose (Hashimoto's tyreoiditt), psoriasis, sklerodermi og flere andre autoimmune sykdommer.

Pusteprøve for å påvise SIBO

SIBO kan identifiseres ved hjelp av en spesifikk pusteprøve som måler nivåene av hydrogen- og metangass på ulike tidspunkter etter inntak av en laktuloseløsning.

Du vil motta et SIBO-testsett og utføre testen hjemme. Den fullførte testen sendes deretter til analyse ved vårt samarbeidende laboratorium i USA.

anatomy-160524_1280.png
tomat-meg.jpg

Her deler jeg deg nyheter fra helsebransjen som jeg mener er viktgi for mine følgere og pasienter.

B L O G G E N
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

Øvre storgate 4-6, 3018 Drammen   post@elizaklinikken.com   Mobil 451 06 044

bottom of page