top of page

SIBO- bakteriell overvekst i tynntarmen

SIBO er en godt dokumentert, men lite kjent forstyrrelse i tynntarmen, og en årsak til uforklarlige mage- og tarmproblemer. Noen studier mener at 84% av de med IBS har forstyrrelsen SIBO. SIBO navnet står for «Small Intestine Bacterial Overgrowth» – bakteriell overvekst i tynntarmen.
 

SIBO er en tilstand der bakterier fra tykktarmen finner veien opp i tynntarmen, som et resultat av refluks av tarminnhold. Forskere mener at det skal normalt være bakterier i tynntarmen, mens tykktarmen skal inneholde riktigt med bakterier. Når tykktarmbakterier flytter seg fra sitt vanlige hjem oppover i tynntarmen, vil disse fermentere kostfiber og andre matrester og forårsake gassdannelse.


Forskere mener at tynntarmen skal vanligvis være flat og klappet sammen, og kun små mengder flytende mat passerer. Gassdannelsen i tynntarmen, grunnet SIBO, vil gi oppblåsthet og mageknip.

Vanlige symptomer ved SIBO 

1. Unormalt mye flatulens/gass
2. Oppblåst
3. Diarré
4. Magesmerter/kramper
5. Forstoppelse
6. Irritabel tarm diagnose
7. Matoverfølsomhet mot f.eks. gluten,
kasein, laktose, fruktose
8. B12 mangel, eller mangel på andre
vitaminer og mineraler
9. Nedsatt fettopptak (fettmalabsorpsjon)

Konsekvenser
SIBO er med på å føre til nedsatt fordøyelse og redusert opptak av næringsstoffer og økt produksjon av hydrogen- og/eller metangass som resultat av fermentering.

Mellom 50-80 % av personer med irritabel tarmsyndrom (IBS) lider av SIBO som den eneste eller medvirkende årsak til plagene. Når omtrent 20% av befolkningen har IBS, betyr det at minst en av fem nordmenn lider av SIBO.

Det er også funnet at SIBO er vanligere ved bl.a. Crohns sykdom og Ulcerøs kolitt, men også ved rekke sykdommer som i utgangspunktet ikke relateres til tarmsykdommer, som leddgikt (reumatoid artritt), hypotyreose (Hashimoto’s tyreoiditt), psoriasis, sklerodermi og flere andre autoimmune sykdommer m.m.

En pusteprøve avdekker om du har SIBO
SIBO kan påvises ved hjelp av en spesiell pusteprøve som måler hydrogen- og metangass på ulike tidspunkter etter inntak av en laktuloseløsning.
Man mottar et SIBO testkitt og utfører så testen selv hjemme. Testen sendes til analyse ved vårt samarbeidende laboratorium i USA.

anatomy-160524_1280.png
tomat-meg.jpg

Her deler jeg deg nyheter fra helsebransjen som jeg mener er viktgi for mine følgere og pasienter.

B L O G G E N
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

Øvre storgate 4-6, 3018 Drammen   post@elizaklinikken.com   Mobil 451 06 044

bottom of page