top of page
  • Forfatterens bildeElisabeth Henriksson

C U R T I D O S U R K Å L

Folk virkelig elsker surkålen curtido og kommer ofte tilbake samme dag og ønsker mer. Det er jo perfekt at noe som er så sunt også er veldig godt.




Curtido er god som den er alene, men kan også blandes i salater og serveres med kjøtt, fisk, fugl. Det som er bra er at du trenger ikke noen dyrt utstyr for å lage surkålen. Egentlig bare en bolle, treslev, skjærefjøl, kniv og en rasp.


Ved fermentering blir stivelsen og sukkeret i grønnsaker og frukt omdannet til syre, ved hjelp av melkesyreproduserende bakterier som finnes i små mengder på alle levende organismer.

Surkål, sylteagurk, syltede rødbeter, bulgarsk yoghurt, rakfisk, gammelsaltet sei, svensk surstrømming, koreansk kimchi, miso, fermentert papaya, fermentert ananas og indiske chutneys er alle eksempel på fermentert mat fra hele verden. Dessverre er det meste av disse matvarene ødelagt av pasteuriseringen samt at mange jukser og kun tilsetter sukker og eddik. Dette for å etterligne den virkelige smaken på melkesyregjærede grønnsaker og dessverre gir dette ikke samme egenskaper.


Fermenteringsprosessen gjør råvarene letter å fordøye og vitamininnholdet økes betydelig.

Surkål er rik på enzymer og har antibiotiske egenskaper. Melkesyrebakteriene fører de gode bakteriene i tarmsystemet vårt og konkurrer ut de skadelige. i følge studier fører melkesyregjæring til at kroppens evne til å ta opp jern fra maten øker. De hjelper oss til å holde blodsukkeret stabilt, det reduserer vår kreftrisiko i tarmene og reduserer allergier og bedrer immunforsvaret.


Ingredienser:

4 store økologiske gulrøtter

1 økologisk chili

1-2 ss økologisk oregano

1/2 økologisk purre

1 stk økologisk hodekål

1 ss havsalt


Hvordan;


  1. Kutt kålen og alle ingredienser i tynne strimler. ( NB! Spar de øverste bladene fra hodekålen)

  2. Ha alt i en bolle og arbeid sammen til kålen slipper væske.

  3. Ha blandingen over i et stort glass.

  4. Stapp grønnsakene godt ned i glasset slik at den slipper enda mer væske. Det er viktig at det blir nok væske til å dekke alt. Legg siden på de sparte 3 bladene fra hodekålen og press ned alle grønnsakene under vann. På med lokk og gummistrikk for å ikke slippe inn luft i glasset. (Bruk gjerne IKEA norgesglass) men pass på at du har ca 2 cm plass igjen av glasset.

  5. La stå på kjøkkenbenken og fermentere i 7–30 dager (alt etter hvor syrlig kål du ønsker). Slipp ut luft 1 gang om dagen.

  6. Stopp fermenteringen ved å oppbevare kålen i kjøleskapet.

God fordøyelse!

Elisabeth






Siste innlegg

Se alle

Bli kunde hos meg idag og start din helsereise!

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

Øvre storgate -6, 3018 Drammen   post@elizaklinikken.com   Mobil 451 06 044

bottom of page