top of page
  • Forfatterens bildeElisabeth Henriksson

Sliten, har vondt i kroppen, tåler ikke trening like bra eller har begynt å få en del betennelser?Mange av mine pasienter kommer til meg å er sliten, sover dårlig og føler at kroppens dems ikke tåler trening. Felles med pasientene er at de ikke har god konsentrasjon som de pleide å ha, de har ofte vondt i kroppen og ofte har en de betennelse i armen, skuldra, knet etc. Noen føler at de lett "begynner å brygge på noe"etter de har trent. Noen føler at de aldri får muskler eller blir sterkere.

Er dette innbilsk eller ligger det noe i det?I denne artikkelen får du lese litt om hvor viktig det er å ta hand om kroppens vedlikeholdsprogram gjennom sunn mat, god tarmhelse, god nattesøvn og sunn trening. Faktiskt så kan slitenhet, skader og dårlig konsentrasjon være et tegn på at kroppen ikke klarer å bygge opp kroppen.For høy betennelse er linket til lite energi, nedstemthet, aldring & skader

Det har blitt en selvklarhet at vår kropp skal holde 50-60 år før det begynner å bli en del “utfordringer” som høyt blodtrykk, høyt kolesterol, diabetes og så videre. Det som nå ser ut til å påvirke vår kropp verst er betennelse. Dette fører til at vår kropp tidigere bli gammel og fr skader. Betennelse er en evolusjonær prosess som skal beskytte oss mot bakterier, virus, gifter og andre patogener samt øke vevsreparasjon & rehabilitering. Avhengig av grad betennelse og inflammatorisk respons så vil kroppen endre metabolske og eller nevroendokrine responser for å konservere metabolsk energi & fordele næringsstoffer for å aktivere immunforsvaret. Denne fordelingen & nedstengingen av energi kan føre til sykdomsfølelse som: nedstemthet, tretthet, nedsatt sexlyst, redusert matlyst, nedsatt søvnmønster men også høyt blodtrykk, blodsukker problematikk & høye blodfetter. Disse endringene gjør kroppen for å hjelpe deg gjennom en en skadeperiode. Dette er kritisk endring som kroppen må kunne utføre ved behov. Problemet blir når dette skjer jevnlig i en vanlig hverdag for det minste treningsøkt en utfører. [5,6,7,8,9, 10]Bilde: Vedlikeholdsprogram for å vise på kroppens evne til regenerering sammenlignet med et hus.


Du bygger helse hver dag, året rundt

For meg som terapeut har jeg en metafor som jeg jobber med med pasienter for å forstå helseutvikling. Jeg snakker om vedlikeholdsprogram eller opp-pussingsprogram.


  1. Netea, M. G. et al. A guiding map for inflammation. Nat. Immunol. 18, 826–831 (2017).

  2. Kotas, M. E. & Medzhitov, R. Homeostasis, inflammation, and disease susceptibility. Cell 160, 816–827 (2015)

  3. Straub, R. H., Cutolo, M., Buttgereit, F. & Pongratz, G. Energy regulation and neuroendocrine-immune control in chronic inflammatory diseases. J. Intern. Med. 267, 543–560 (2010).

  4. Straub, R. H., Cutolo, M. & Pacifici, R. Evolutionary medicine and bone loss in chronic inflammatory diseases—a theory of inflammation-related osteopenia. Semin. Arthritis Rheum. 45, 220–228 (2015)

  5. Straub, R. H. & Schradin, C. Chronic inflammatory systemic diseases: an evolutionary trade-off between acutely beneficial but chronically harmful programs. Evol. Med. Public Health 2016, 37–51 (2016)

  6. Straub, R. H. The brain and immune system prompt energy shortage in chronic inflammation and ageing. Nat. Rev. Rheumatol. 13, 743–751 (2017)Comments


Bli kunde hos meg idag og start din helsereise!

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

Øvre storgate -6, 3018 Drammen   post@elizaklinikken.com   Mobil 451 06 044

bottom of page