top of page
  • Forfatterens bildeElisabeth Henriksson

Problemene starter i magesekken!

-Mange har problemer med lite magesyre, men få vet om de.Første gang du hører at du spiser med øyene? Når vi først ser mat aktiverer vi en serie med nevrologiske reflekser og biokjemiske prosesserer som programerer og starter vår fordøyelse. Dessverre er det ikke nok å innta mat for å være sikker på at vi fordøyer maten. De fleste tar forgitt at tygge og svelge maten fører til at de absorberer maten. Det er ikke alltid tillfellet. For å vedlikeholde vår helsen vår, må vi sikre at tarmen alltid er sunn og fungerer skikkelig. Dagens hektiske, stressede verden fører til at det er større risiko for at maten ikke blir skikkelig fordøyd.


Folk tenker ofte at man ikke har problemer med magesekken fordi man ikke har symptomer som halsbrann. Men faktiskt så kan man ha problemer med magesekken når man har problemer med uregelmessig hjerterytme, trøkk på brystet, angst og halsbrann gjennom(hiatal hernia). Du kan også ha problemer med magesekken hvis du har skjøre negler, tynn hud, tynt hår men også ved problemer med stoffskiftet og gallen. Faktiskt kan det ødelegge din muskeloppbygging ved trening!


Prosessen for å fordøye maten er meget kompleks og trenger en stor del energi. Det starter i magesekken. I USA er det veldig vanlig å ha problemer med funksjonen til magesekken. Det er anslått å være 80 millioner amerikanere som lider av gastroesophageal reflux disease (GERD). Salget av syrenøytraliserende som Nexium kjøpes av mange amerikanere faktiskt er den ca andre mest solgte medisinen i USA.


SIBO | IBS | Lav magesyre |

Magesekken beskytter oss fra inntrengere og bryter ned protein

Magesekkens hovedjobb er å produsere sur magesyre (HCL) Når magesekken fungerer normalt skal magesyren nå et PH på 3.0. For å kunne produsere magesyre kreves det en stor mengde energi- faktiskt opp til 1500 kilokalorier per dag.

Disse kilokaloriene må komme fra mitokondriene lokalisert i magesekken. Når vi er slitne, er overbelastet med avfall/gifter, har mangel på søvn eller har kroniske sykdommer- vil dette påvirke kroppens evne til å mobilisere cellulær energi som fører til at magesekkens produksjon av magesyre er utsatt for å falle. Mennesker som lider av ubehandlet problem med metyleringen i kroppen, er mer utsatt for å ha problemer med magesyreproduksjonen siden metylering påvirker energiproduksjonen i magesekkens miokondrier. ( Les mer om metylering)


Hvilke problemer fører lite magesyre til?

Lite magesyre er med på å gjøre magesekken mer utsatt for bakteriell overvekst, siden vi ikke har noen magesyre som dreper bakteriene fra maten. Da er vi også utsatt for å utvikle SIBO som øker i Norge. SIBO er tilstand der bakterier lever i tynntarmen og fører til en mengde problemer. 84% av de med IBS er visst i studier å ha SIBO. Les mer om SIBO her.

Lite magesyre er med på at bukspyttkjertelen og gallen ikke produserer nok enzymer og galle. Normalt vil bukspyttkjertelen skille ut enzymer, galle og bikarbonat som hjelper maten til å bli mer nøytral i tolvfingertarmen. Når gallen skiller ut for lite galle, vil også disse pasientene ha problemer med å innta fett i maten. Disse pasientene vil ofte vise på blodprøver at de har lite elastase (et enzym som bryter ned proteiner).


Når kroppen ikke har den energien den trenger for å kunne produsere magesyre, blir vår fordøyelseprosess skrudd ned i tempo. Vi er også mer utsatt for lekktarm og dårlig absorbering. I tilegg er man mer utsatt for å få mangel på B12, folat, kolin, betain (viktige donors til metyleringen). Lite magesyre er en stor årsak til at mennesker mer metyleringsproblematikk har problemer med fordøyelsen. Problemer med fordøyelsen fører også gjerne til andre problemer som med metyleringen.


Test din magesyrefunksjon

Best å alltid sjekke hvordan din status faktiskt er. Spesielt hvis du har SIBO, IBS, irritabel tarm, og andre tilstander koblet til tarmen. Jeg har ulike metoder som jeg utfører med mine pasienter. Ta kontakt så får du utredt ditt nivå og få eventuellt stopp på problemene dine.


Avtal time her

ElisabethComments


Bli kunde hos meg idag og start din helsereise!

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

Øvre storgate -6, 3018 Drammen   post@elizaklinikken.com   Mobil 451 06 044

bottom of page