top of page
 • Forfatterens bildeElisabeth Henriksson

Linken mellom IBS, SIBO & Endometriose

Har du endometriose? Tarmproblemer er vanlig blant kvinner med endometriose, der en studie sier at 90 prosent av pasientene i studien med endometriose hadde IBS-symptomer. Mange av symptomene er eksakt de samme som hos de med irritabel tarm-syndrom, som også kan forklare hvorfor mange kvinner blir feildiagnostisert med IBS istedenfor endometriose. Den vanligste symptomet som kvinner oppgir er oppblåsthet. Andre symptomer er også diare, forstoppelse, kvalme og smerter i fordøyelsen. [1,23]
Hva er endometriose?

På vår klinikk møter vi daglig kvinner med endometriose som søker hjelp for sine daglige smerter. Endometriose forekommer hos 5-10 % av kvinner i fruktbar alder, dvs. fra pubertet til overgangsalderen. De vanligste symptomene på endometriose er underlivssmerter, spesielt smerter i perioden mellom eggløsning og begynnelsen av menstruasjon.

Det er også vanlig å ha smerter ved samleie ( dyspareuni) og man kan ha problemer med vannlating eller avføring. En tredjedel av de med endometriose har problemer med å bli gravide. Det finnes også kvinner som har endometriose men ikke har symptomer. [3]


 • 70 prosent har diare

 • 75 prosent har forstoppelse

 • 76 prosent er kvalm

 • 10 prosent har kronisk utmattelse

 • 12 prosent har fibromyalgi


Hva er SIBO?

SIBO eller bakteriell overvekst er i følge forskning bakomliggende årsak til 2 av 3 IBS -pasienter. Vår normale tarmbiota med bakterier er hovedsakelig lever i tykktarmen. Ved SIBO er det for mange bakterier i tynntarmen. Dette skaper problemer siden bakterier fermenter maten vi spiser og produserer gass. Typisk for en SIBO-pasient er at denne er oppblåst, har magesmerter, er forstoppet eller har diare. SIBO er direkte linket til endometriose, cøliaki og diabetes type 1.

SIBO kan resultere i at maten ikke blir absorbert og lager næringsmangler i fettløselige vitaminer som vitamin A, D, E og K. Det er også vanlig med mangel på protein( aminosyrer) karbohydrater og fett. [6,7, 8]


Utvikling av SIBO ved endometriose

SIBO kan oppstå gjennom kirurgi ved endometriose. Endometriose er koblet til tarmdysbiose der mikrobiomet er ubalansert der det forekommer lekktarm. Kronisk stress kan føre til at endret bevegelsesmønster der det kan oppstå betennelse. Forandret bevegelsesmønster er ansett til å være den viktigste årsaken til utvikling til SIBO. Det er også mange med overvekt, og/eller har lavt immunforsvar som er i større risiko for å utvikle SIBO.


Hvordan jobber jeg med endometriose?

1.Jeg ønsker alltid å finne ut av en en tarmdysbiose hos pasienter med endometriose. Så første bud er å ta en avføringsprøve. Jeg har brukt tester fra Nordic labs i ca 10 år men er også bekvem med å bruke andre labber. De funksjonelle avføringsprøver jeg bruker heter GI MAP, GI Effects og nå GI 360. De er i verdenstoppen når de gjelder funksjonelle avføringsprøver. (Les her om avføringsprøver for å øke fertiliteten)

2. Jobbe med underliggende årsaker til endometriose. Det er flere veier her å gå. Det viktigste er å jobbe etter funn på avføringsprøven. Så her ser eksempel ut.


Bilde: Avføringstest tatt fra anonym pasient fra Nordic Labs.

Prøven er på ca 13-20 sider der dette er første siden. Denne testen viser hvilke områder vi bør jobbe med. Her kan du se at det er tydelig utslag på dysbiose hos denne endometriosepasienten. Du kan se en rød ring med sifre 10 som heter dysbiose. Den skal helst være en grønn ring og sifre 0. Det er også tegn på dårlig nedbrytning av fett som også er vanlig ved overvekst av bakterier i første kategori med gul ring med en sifre 4. Det er også overvekst av bakterier spesielt metanproduserende bakterier samt andre hydrogenproduserende bakterier. Dette er en vanlig test med testsvar som jeg ser hos pasienter med endometriose. Her under kan vi se linken mellom endometriose & SIBO. Les mer om SIBO3. Jeg setter sammen et program for å jobbe med disse underliggende årsakende for å forbedre den hormonelle aktiviteten hos pasienten med endometriose. Regn med minst 6-12 måneder for å merke endringer.


Ta kontakt om du ønsker mer informasjon om prøver eller timer hos meg.


NB! Dette er kun et utdrag i prøven så regn med at det tar 30-60 min å gå gjennom en så detaljert prøve.


Referanser

 1. Irritable Bowel Syndrome. Mayo Clinic. Available at https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome. Accessed 2/10/2021.

 2. Bowel Endometriosis, Symptoms, Why Does Endo Masquerade As IBS? Seckin MD Endometriosis Center. Available at: https://www.drseckin.com/bowel-endometriosis-surgery-and-ibs. Accessed 2/10/2021.

 3. Maroun P, Cooper MJ, Reid GD, Keirse MJ. Relevance of gastrointestinal symptoms in endometriosis. Aust N Z J Obstet Gynaecol. 2009;49(4):411-414. doi:10.1111/j.1479-828X.2009.01030.x.

 4. Sinervo K. Bowel Endometriosis. Center for Endometriosis Care. Available at https://centerforendo.com/endometriosis-and-bowel-symptoms. Accessed 2/10/2021.

 5. Schomacker ML, Hansen KE, Ramlau-Hansen CH, Forman A. Is endometriosis associated with irritable bowel syndrome? A cross-sectional study. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2018;231:65-69. doi:10.1016/j.ejogrb.2018.10.023.

 6. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/199251

 7. 7. https://ndnr.com/gastrointestinal/small-intestine-bacterial-overgrowth/

 8. https://ndnr.com/gastrointestinal/sibo/Comments


Bli kunde hos meg idag og start din helsereise!

 • Grey Facebook Icon
 • Grey Instagram Icon

Øvre storgate -6, 3018 Drammen   post@elizaklinikken.com   Mobil 451 06 044

bottom of page