top of page
  • Forfatterens bildeElisabeth Henriksson

Unngå spontane valg, planlegg deg til bedre helse!

Oppdatert: 2. nov. 2018


En av de vanligste problemene jeg møter som ernæringsterapeut, er det å lage matrutiner i hverdagen. Jeg møter ofte mennesker som ikke klarer å holde sig til et matopplegg som de vil gjennomføre for å oppnå bedre helse. Idag ønsker jeg å dele mine beste tips for å holde deg til dine nye matrutiner som er helt essensielt for å for å nå de mål vi sammen har lagd.


I en ideell verden handler man bare sunn mat når man er i butikken. Dessverre er min erfaringen en annen. I hverdagen er det lett at det slinker ned en freie melkesjokolade, litt chips, kaker, brus etc fordi man ikke klarer av å holde motstand for fristelsene. Etterpå føler man seg som et svakt menneske uten karaktær. Hvilket egentlig ikke er sant men heller det at planleggingen mangler. Kjenner du deg igjen?Planlegging fører til bedre resultater

Jeg møter mennesker hver dag som ikke planlegger sine matinnkjøp. De bestemmer seg i butikken for hvilke matretter og matvarer de skal handle. Det er også vanlig at de blir forstyrret fra å ta fornuftige matvalg, hvis de handler på tom mage eller har ustabilt blodsukker. Sleng på 2 grinete unger og en sur mann i telefonen som lurer på hvor du blir av med middagen og- det blir meget ufornuftige matinnkjøp.


Det er for meg meget lett å skeive ut fra de oppleggene man avtaler så lenge man tar alt spontant. For meg er det lett å se hvor problemene starter. Det bygger på at man oftest ikke har en matplan og så tenker man at det alltid ordner seg. Hvilket det selvføgelig ikke alltid gjør. Jeg håper jeg har fått deg inn på at det er nødvendig å lage en matplan/liste for å holde deg til et matopplegg!


Så hvordan legger man en matplan?

1. Start med å skrive opp de matvarene du ønsker å få i deg hver uke. Det kan være lurt å holde seg til kategorier som grønnsaker, proteinkilder, fettkilder etc. Fokuser på enkle matvarer innen hver kategori feks grønnsaker som brokkoli, blomkål, tomat, agurk, paprika, chilli etc.


2. Fokuser på matvarer du kan spise om og om igjen. Det er alltid lurt å tenke ut noen oppskrifter som du kan se inneholder samme ingredienser. Det kan feks være brokkoli, blomkål som kan brukes i mange matretter den ene uken. Så kan du variere med andre grønsaker neste uke.


3. Ikke skriv ned hva du ikke skal spise! Hvor negativ går det ann å bli? Det er greit at vi skal holde oss vekk fra noen usunne varer. Men ikke ta sett opp det på kjøleskapet eller ha det fremme. Må du se på det så ha det liggende i en skuff som du lett kan åpne.


4. Skriv en liste på notater i mobilen slik at du alltid har det tilgjenglig. Da kan du sende det til samboen når det passer siden de fleste deler på innkjøpen.


Neste uke kommer jeg å skrive om hvordan du rullerer matvarer og skaper matglede. :)


Ha en fin uke :)

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


Bli kunde hos meg idag og start din helsereise!

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

Øvre storgate -6, 3018 Drammen   post@elizaklinikken.com   Mobil 451 06 044

bottom of page