top of page
  • Forfatterens bildeElisabeth Henriksson

Hvordan tarmbakterier er med på å gjøre deg overvektig, emosjonell og sliten!
Er du lei å av føle deg hormonell, har du kviser og har vansker med å gå ned i vekt? Forskning viser at vårt tarm-mikrobiom påvirker til stor grad hvordan vi regulerer våre østrogennivåer og dette påvirker vår vekt. Tarm-mikrobiomet påvirker risikoen for å utvikle østrogen-relaterte sykdommer som østrogendominans, endometriose, PSOS, brystkreft og prostatakreft. Les om koblingen mellom tarmbakterier og østrogennivåer og hvorfor en ubalanse kan være nøkkel til å forebygge eller behandle østrogendominans. Les om østrogendominans her
Mikrober regulerer østrogennivået

De fleste leser om tarmen når de går på videregående, derfor vet de fleste at maten skal gjennom tarmen, at tarmen er helt avgjørende for en optimal helse. Forskning har vist at tarmbakterier er med å regulerer kroppens transportering av stoffer gjennom tarmveggen, absorpsjon av næringsstoffer og håndtere den immunologiske funksjonen. Nå vet vi også at mikrober/bakterier spiller en annen avgjørende rolle i kroppens håndtering av østrogennivåer.


"Vil du ha bedre hormonell balanse, ordne opp i tarmen”


Østrobolomet står for stammer med mikrober som omdanner østrogener. (1) Østrobolomet modulerer leverens sirkulasjon av østrogen og påvirker utskillelsen av østrogenene. Mikrober i østrobolomet produserer “beta-glucuronidase” som er et enzym som bryter ned østrogen til en aktiv form. Beta-glucuronidase sin aktivitet gjør at kroppen får overskudd av ubundet østrogen som lett kan binde til østrogen reseptorer og du får et overskudd av østrogen. Dette er med på å påvirke dermed kroppens funksjoner spesielt vekt, humør med også menstruasjonen.


Kan en opprydding i tarmen forbedre østrogen-relaterte plager?

Når vårt mikrobiom er i balanse, produserer østrobolomet akkurat den mengde medbeta-glucuronidase” som trengs for å regulere østrogenbalansen. Når det er en tarmdysbiose tilstede vil det akkumulere eller redusere beta-glucuronidase. Dette gjør at vi får mangel eller akkumulasjon av østrogen som i sin tur øker østrogen relaterte plager. (2)


Tarmdysbiose er vanlig ved østrogen relaterte plager

Østrogen er med i en masse viktige prosesser i kroppen. Den regulerer kroppens fettlager og fettforbrenning, styrer kvinnens forplantningssystem, hjerte og karhelse, skjeletthelse og celledeling. En tarmdysbiose kan påvirke østrobolomet så negativt at det får østrogenet til å bli i ubalanse, som ødelegger dens prosesser og er med på øke risikoen for å få østrogen-relaterte plager. Østrogen er med å regulerer glukose og fettsyntesen, fettforbrenningen, skjeletthelsen, påvirker den inflammatoriske responsen i åreforkalkning ( aterosklerose).

Forskning indikerer at en vanlig reduksjon i østrogen ved menopause( overgangsalderen er med å øke risikoen for fedme, hjerte og karsykdommer og osteoporose. (3, 4, 5, 6)


Tarmdysbiose kan også resulterer i redusert “beta-glucuronidase “ aktivitet og dermed øke østrogenmangel i overgangsalderen og øker risikoen for kroniske sykdommer. (7) Forskning har vist at de med fedme, og hjerte og karsykdommer har høy forekomst av tarmdysbiose.(8,9,10) Sammen viser forskningen at det er en viktig relasjon mellom estrobolomet, østrogenmangel, og forekomsten av fedme, hjerte og karsykdommer og osteoporose.

Hvilke sykdommer på virker dette?

Forskning viser at for mye østrogen er med på å årsake PCOS & endometriose. Endometriose er en østrogen drevet sykdom som kategoriseres av at det dannes vev utenfor livmoren. Denne plagen er også assosiert med tarmdysbiose.(11) ( Les Superheltene i skjeden) https://nimo.no/superheltene-i-skjeden-vaginalt-microbiom/


Endometriose & østrobolomet

Forskningen viser at kvinner med endometriose også har et utfordret østrobolome med flere bakterier som produserer beta-glucuronidase. Dette fører til akkumulasjon av fritt østrogen som driver endometriose. Det finnes også forskning som indikerer at kvinnene også har en dysbiose inne i vagina og i slimhinnen. Dette i form av for lite lactobacillus bakterier og en økning av dårlige bakterier. Dette er med på å øke den hormonelle ubalansen. Dette betyr at østrobolomet fungerer som et kompass når man skal utrede tarmen og kvinnens forplantningssystem. (12, 13)


PCOS & østrobolomet

Polycystic ovary syndrome (PCOS) kan bli påvirket av østrobolomet. Kvinner med PCOS har ofte en akkumulasjon av androgener, østrogener og har en tarmdysbiose. Forskning har i det siste vist at tarmdysbiose i PCOS øker mengden androgener og utfordrer østrogen balansen. (14, 15) En forskning med fekal transplantasjon(fecal microbiota transplantation) har klart å vise at man påvirke den androgene balansen i dyreforsøk. Dette indikerer at en behandling av østrobolomet i PCOS er viktig. (16)


Hvilke faktorer forstyrrer østrobolomet?

Kosthold og livsstil er felles kjent for å utvikle tarmdysbiose og dermed utvikle forstyrre østrobolomet. Antibiotika og prevensjon har vist å påvirke tarmbakteriene( mikrobiomet) men også østrogenbalansen. Dette indikerer at de kan ha en negativ innvirkning på østrobolomet.(22,23) Kosthold er superviktig for østrobolomet. En forskning viser at kosthold påvirker tarmens mikrobiom; altså bakteriene i tarmen som i sin tur påvirker østrobolomet. Bakteriene blir påvirket av hva du spiser.


Fytoøstrogener & østrobolomet

Forskning viser også at fytoøstrogener fra soya eller grønnsaker kan påvirke mikrobiomet og risikoen for å utvikle østrogen-relaterte sykdommer. Fytoøstrogener kan forebygge eller forårsake kroniske sykdommer.(24) Østrobolomet kan være nøkkelformidleren som bestemmer hvordan fytoøstrogenet påvirker østrogenbalansen.(25)


Kan probiotika forbedre østrobolomet?

Forskning viser at det kan være mulig å modulere østrobolomet gjennom spesifikk probiotikatilskudd:

  • Tilskudd med en bredspektret Lactobacillus probiotika har vist å normalisere østrogen balansen og dempe testosterone syntesen i dyreforsøk med POCOS. (26)

  • I andre forsøk har man sett dyr med endometriose fikk forbedret ektopisk vevsvekst med probiotika Lactobacillus gasseri. (27)

  • Mus med overgangsalder og osteoporose fikk forbedret benhelse med Lactobacillus reuteri. (28)

  • Lactobacilli har påvist god effekt for brystkreft og kan indikere at man bør bruke det forebyggende. (29)

Forskningen på relasjonen mellom probiotika og østrobolomet er relativt, men allikevel finnes det nok forskning for at vi kan trygt anbefale pasienter til å ta tilskudd for å forebygge ubalanser. Tarmdysbiosen er hovednøkkel når vi jobber med østrobolomet.


TESTER

På Nimo klinikken har vi de beste verktøyene for å utrede tarmdysbiose & østrobolomet. Dette med feks avføringsprøve GI360 og/eller med en hormonell test DUTCH.


Elisabeth


Comments


Bli kunde hos meg idag og start din helsereise!

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

Øvre storgate -6, 3018 Drammen   post@elizaklinikken.com   Mobil 451 06 044

bottom of page